2012. április 8., vasárnap

HÚSVÉT

Kedves Barátaink!
A tegnapi esős, borongós napot mára felváltotta a napsütés, bár a szél még fúj, és kicsit hideg van. De ha kitekintünk az ablakon a természet már végérvényesen jelzi: tavasz van.Virágoznak a gyümölcsfák, a kora tavaszi hagymás virágaink már díszben állnak, és a fák is bontogatják leveleiket.










Ma, Húsvét napján nem a keresztény mitológia eseményeit szeretnénk felidézni, hanem inkább a tavaszi ünnepkörhöz tartozó tojásról írnánk, amely ősi kultikus szimbólum számos nép hitvilágában, a miénkben is. 
A tojás az élet hordozója, magában rejti a múltat, a jelent és a jövőt.  A magyar hímes tojások jelképrendszere a kereszténység előtti időket idézik. Fontos, hogy ellentétben a szomszédos népekkel, a kereszténység felvétele után sem adtak őseink keresztény tartalmat a tojást díszítő motívumaiknak.











A hímes tojásainkon szereplő jelek a régi magyar élet és hitvilág minden fontos mozzanatát tükrözik. Sőt, az ősi, kultikus jeleket a Kárpát-medence minden magyarok által lakott vidékén használják - napjainkban is. A messzi múltból származó, erősen absztrakt rajzokban azonban ma már nehezen ismerhető fel a pásztorkodás, lovas élet, természet, örök élet, termékenységvarázslás, bajelhárítás és a világmindenség ábrázolása. 
Néhány jelkép a hímes tojásokról: 
A kör: a teremtő Isten jelképe, nincs kezdete és vége. A kör kettéválasztása megadja az eget és a földet
Svasztika, ősi napkerék: az élet örök forgására utal
A kéz: óvó, bajelhárító jel
A tölgyfalevél (meander): a családi összetartás
Kakastaréj: termékenység
A kos a nap, a megújulás jele
A leggyakrabban használt szín a piros, ebből ered a hímes tojás másik neve a piros tojás. A mágikus piros a vér és a tűz színe. A megújulás, a szerelem, a tavasz, az öröm, a szabadság, a kicsírázó élet jelképe. A piros szín szerencsét hoz, és óv a betegségtől, a tűztől. Varázsereje miatt akkor is használják a nevet, amikor a piros szín teljesen hiányzik. Ezzel is magyarázható, hogy őseink és a rokon népek jelekkel ellátott piros tojást tettek a halottak kezébe (pl.: a kiszombori hun-avar temető női sírja).
A díszítés legősibb módja a karcolás. A növényi anyagban megfestett tojásra éles szerszámmal, - kés, üvegdarab - karcolják a varázsjeleket.
Hagyományos, általánosan elterjedt az írott tojás. Írókával meleg viasszal írják a mintát a szobahőmérsékletű tojásra és utána mártják a festékbe. 
Szintén régi eljárás a metszés. A viasszal megírt tojást ecetben vagy savanyúkáposzta-lében áztatják órákig, ami a megírt terület kivételével elmarja a tojáshéj felét.
Magyar jellegzetesség a patkolt vagy vasalt hímes tojás. Apró fém tárgyakat, patkókat szegeznek a tojáshéjra. 
Hogyan fessük a tojásokat színesre?
Piros:
Festőmályva (Althaea rosae var.nigra) Ma is termesztik. A virágok szárított szirmait a Herbária boltjaiban megvásárolhatjuk. Attól függően, hogy a festőlé savas vagy lúgos, a kapott szín más és más lesz.
Vöröshagyma héja. Igen elterjedt. A tömény, kihűlt főzettel barnáspiros tojásokat készíthetünk. Timsó hozzáadásával gyönyörű napsárga színt kapunk.
A lilahagyma héja sötétbarnára fest.
Sárga:
Vadalmafa vagy kerti almafa fiatal ága és rügye. Ehhez is kell timsó.
Barna:
Vadalmafa és vadkörtefa kérge vegyesen + timsó
 Veres és lila hagyma héja vegyesen. Ebbe nem kell timsó.
Zöld:
Zöld búza főzete
Fekete bodza zöld bogyói
Fekete áfonya levele és zöld termése
Lila:
Nyárfa (Populus-félék) virága + timsó
Tárogató kökörcsin virága (Pulsatilla patens mill.) + timsó
Kék:
Csillagvirág (Scilla cernua red.) + timsó
Cserszömörce forgácsa spirituszban áztatva, majd vízzel hígítva
Fekete:
Tölgyfagubacs forgácsának főzete + timsó 
Bodza érett termése. Adalék: fahamu + timsó
Talán nem áll most mind rendelkezésetekre? A nyáron gyűjthetitek az erdőket, mezőket járva a különböző bogyókat, festőanyagokat, hogy egy év múlva a legszebb színű tojások adhassátok a locsolóknak.Vigyázat: Védett növényeket gyűjteni nem szabad!

De addig?
Süssetek mézeskalácsból tojásokat! A hagyományos karácsonyi mézeskalácsból kivágva és tojásfehérjével díszítve. A vállalkozóbb kedvűek süthetik a vásári mézeskalácstésztából, majd pirosra színezve kerülhet rá a fehér díszítés.

Segítségként:
Monoriné Rohlik Erzsébet: A varázserejű hímes tojás
Antalné Tankó Mária: Gyimesi írott tojások
Makoldi Sándorné: Magyar hímes tojások
Mosonyi Éva. Hímes tojások
Békés ünnepet!
 

Nincsenek megjegyzések: