2013. március 29., péntek

Március 15. az Öntödei Múzeumban



A márciusi tél, a hideg, a hó, a közlekedési nehézségek ellenére időben megérkezett mindenki. A múzeumban forró teával várták a szereplőket és az érdeklődőket.
12 óra 30 perckor a múzeumi hagyományok szerint a Bányász himnusz hangjaival kezdődött a megemlékezés.  Ezután következett a Ganz Ábrahám Két Tanítási Nyelvű Szakközépiskola és Szakiskola ünnepi műsora. 











A múzeum kertjében pedig megemlékeztek a két negyvennyolcas öntőmesterről. Ganz Ábrahám és Gábor Áron szobránál helyezték el az emlékezés koszorúit a múzeum, a kohászok, az Acélhang és az iskola képviselői.








Visszatérve a Gábor Áron rézágyúja …  kezdetű ismert 48-as dalt hangzott fel Gábor Áron ágyújának a másolatánál, majd Huszics György az ágyúöntésről beszélt a hallgatóknak.












Az ünnepi események zárásaként a 140 éves fennállását ünneplő Láng-Acélhang kórus énekelt korabeli dalokat, Erkel és Verdi dallamokat Gerendai Ágnes vezetésével.




Ezen a napon az Öntödei Múzeumban ott járt az RTL Klub, az ATV és az MTV1 stábja, és a felvételeket már láthattuk is a televízióban. Ott volt a Magyar Nemzet tudósítója is, és a Kohászati Lapokban is olvashatunk majd erről az eseményről.

Nincsenek megjegyzések: