2014. november 1., szombat

Mindenszentek - Halottak napja


November 1. Festum Omnium Sanctorum. Az üdvözült lelkek emléknapja. III. Gergely pápa idején lett a megemlékezés napja, 741-ből való az első feljegyzés. IV. Gergely pápa tette egyetemes ünneppé 835-ben, és ugyanekkor került november 1-jére.
November 2. A halottak napja. 998 óta ezen a napon a tisztítótűzben lévő, az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékezik az egyház, azonban csak a XIV. századtól vált Európa szerte katolikus emléknappá.
A két napban összemosódnak olyan ókori hagyományok, ünnepek is, amelyek nem keresztény eredetűek. Ilyen a kelta Samhain és a római Feralia. A kereszténység terjedésével, ha lehetőség volt, a korábbi  pogány ünnepekhez igazították a keresztény ünnepeket. A Samhain, a pogány halottakra emlékező őszi naphoz kapcsolódott később a Mindenszentek ünnepe. A tél végi Feralia pedig a halottak emléknapjává vált. 









Magyarországon a krizantém nyílik a halottak napja körül, ezért ilyenkor a temetők a krizantém fehér és színes virágaiba öltöznek. Ez a szokás azonban - német hatásra - csak a XIX. századtól terjedt el az ország magyarlakta területein is. Ilyenkor gyertyát gyújtanak a hozzátartozók a sírokon a halottaikra emlékezve. A gyertyagyújtás talán azt az ősi, ezen az estén a sírokon tüzet rakó szokást őrzi, hogy a halott lelkek a tűznél megmelegedhessenek, és a két világot összekötő éjszakán visszatalálhassanak sírjaikba.
Hazánkban van néhány nagyon érdekes síremlék állítási szokás. 
Az egyik legérdekesebbet, a szatmárcsekei csónak alakú fejfás temetőt már a világörökség részévé ajánlották. Balatonudvari temetőjében pedig szív alakú sírkövek őrzik a halottak álmát.
Szatmárcseke
Balatonudvari

És egy dal, ami megidézi meghalt szeretteinket.

Nincsenek megjegyzések: