2009. május 23., szombat

A név kötelez




Ganz eredeti öntödéjében 1964-ig folyt a termelés. Ekkor a Budapest II. kerület Bem József utca 6. szám alatt levő gyárat leállították, s a kéregöntöde berendezéseit megőrizve 1969-ben az Országos Műszaki Múzeum keretében működő Öntödei Múzeummá alakították, ami ma is látogatható. Az épület 1997-ben műemlékvédelem alá került.

1869 után Ganz és Társa Vasöntöde és Gépgyártó Rt. néven működött tovább a cég. A Ganz-gyár a XIX.-XX. század fordulóján a hazai ipar meghatározója volt, és világgazdasági mércével is kiemelkedőnek számított. A XX. elején a gyár 60-80 százalékban exportra termelt, a világ bármely területén képes volt piaci sikert elérni. A húzóágazat a villamos gépek, a mezőgazdasági gépek, a gőzmozdonyok, a szivattyúk és a vasúti kocsik gyártása volt.

Ganz Ábrahám nevét maradandóan őrzik cégének mai jogutódjai, azok a Ganz-gyárak, amelyek az alapító munkásságához méltóan számos világhírű találmánnyal és termékkel járultak hozzá hazánk és a világ műszaki, gazdasági fejlődéséhez. Ezek közül a vállalatok közül ki kell emelni a Ganz Holdingot, amely a gyártörténeti Ganz Holding Gyűjteménynek ad helyet, fenntartásáról gondoskodik.

Két iskola kapta Ganz Ábrahámról a nevét: a budapesti Ganz Ábrahám Kéttannyelvű Gyakorló Szakközépiskola és Szakiskola, amely az 1894-ben alapított Ganz tanonciskola jogutódja, hagyományainak őrzője, valamint a zalaegerszegi Ganz Ábrahám és Munkácsy Mihály Szakközépiskola és Szakiskola.

Budapesten, a XVIII. kerületben a Ganz Kertváros és a Ganztelep városrészeket őrzik nevét. A gyár dolgozóinak az 1920-as években a Ganz Kertváros területén mértek ki kedvezményes telkeket. Akik ebből a kedvezményes lehetőségből kimaradtak, azok vásároltak maguknak házhelyet a mai Ganztelepen.

Budapesti Ganz utcák

1027 Budapest, II., Ganz utca
1182 Budapest, XVIII., Ganz utca
1182 Budapest, XVIII., Ganz Ábrahám utca

Ganz Ábrahámot ábrázoló szobrok Budapesten

1191 Budapest, XIX., Üllői út 200. Ganz Műszer Rt. irodaháza előtt
1195 Budapest, XIX., Üllői út 303. Ganz Ábrahám

Kéttannyelvű Gyakorló SZKI és SZI, földszint
1086 Budapest, VIII., Fiumei út 16. Kerepesi úti temető, jobb 191/193.
Ganz Ábrahám mauzóleuma
1089 Budapest, VIII., Vajda Péter utca 12. Ganz Holding, 160-as épület,
Ganz Holding Gyűjtemény

Ganz nevét viseli még a Ganz-vállalatok által 1945-ben alapított Ganz Horgász Egyesület is. (2318 Szigetszentmárton, Dunapart alsó 74.)

Nincsenek megjegyzések: