2010. október 29., péntek

"Könnyű a munka, ha lelkes a dal..."

Tegnap, 2010. október 28-án délután elmentünk az Öntödei Múzeumba, hogy meghallgassuk a 137 éves Acélhang kórusunkat.

 
Egy kis kórustörténet: 1872-ben alakult meg a MÁVAG kórusa, a következő évben, 1873-ban Mechwart András vezetésével megalakult a Ganz gyár dalköre is. A két gyár 1959-es egyesítésekor a két kórus is összeolvadt. A Ganz-MÁVAG egykori dolgozói énekelnek a kórusban, akik már idős nyugdíjasok, de a zene, a dal szeretete összekapcsolja ma is őket. Egyre kevesebben vannak, mert az a vállalati háttér, ami több mint 130 éven keresztül a szüntelen megújulást jelentette mára csaknem megszűnt, ahogy megszűnt a kórusnak otthont adó Kultúrház is. Fiúk! Jó hangú fiatalok! Nincs kedvetek énekelni? 
A műsor Noseda Károly (a kórus egykori karmestere) dalával kezdődött: Könnyű a munka, ha lelkes a dal. Ezt a dalt a zeneszerző a kórus számára írta.

Ahogy szálltak a dallamok eszünkbe jutott néhány régi "Acélhang": Szabadi Viktor, Rozsár Ferenc, Kocsi Ferenc, és a névsor nagyon-nagyon hosszú...








Eszünkbe jutott a Kultúrház, ahol nemcsak a próbákon szálltak a dallamok, hanem néha esténként betöltötték a lépcsőházat is, amelynek beugrójában egy-egy pohár bor mellett a kórustagok hallkan dúdolgattak ismert és kevésbé ismert dallamokat.
A műsor végén forró teával és nagyon finom lila hagymás zsíroskenyérrel vendégeltek meg minket.
Őszinte örömünkre találkoztunk barátokkal is!








Reméljük, a következő alkalommal, többen eljöttök ebbe a kicsi, de annál jelentősebb múzeumba, amely nemcsak jelképesen, hanem valóban a mi múzeumunk is, ahol szívvel-lélekkel vártak, fogadtak minket!
Végül néhány kép a kiállításról, hogy hívó szavunkra legközelebb gyertek velünk!

Ma csak így búcsúzhatunk: Jó szerencsét!

Ui.: Még több múzeumi képért kattints a Facebook logora!

Nincsenek megjegyzések: